Ricinus / Ricinus communis/ története

A ricinus a kutyatejfélék családjába tartozó Ricinus nemzetség egyetlen fajtája. Népies neve: csodafa, csodafű, Jónás fája, kikojona, kiki, krisztuskeze.

Gyors növekedésű, örökzöld, lágyszárú növény. Az Afrikából származó ricinus növény magját már az egyiptomi fáraók idejében is használták, i.e. 4000 környékén. Gyógyászati célra hashajtóként alkalmazták babszerű magjait, erre egy híres orvosi beszámolóban (Papyrus Ebers) akadtak rá.

A ricinusról említést tesz a Szentírás is, ahol a növény Jónás prófétának árnyékot ad ninivei küldetése során. Az úr elküldte Jónást Ninivébe, hogy beszéljen az ottaniak bűneiről, világítson rá mi az Isten akarata. Az ott lakó asszírok, akik annak idején a zsidók ellenségei voltak erre megtértek, de Jónásnak ez nem tetszett, és duzzogva leült a hőségben egy bokor alá. Isten azonban egy férget küldött, amely megrágta azt, és reggelre a növény elszáradt. A biblia kutatók nagy része egyet ért abban, hogy ricinusról van szó, amelynek nagy a levele, gyorsan nő, és puha a szára. A történet szerepel a héber Bibliában is és a ricinus növényt kikajonnak, azaz ricinusnak nevezi. Innen származik a Jónás fája, csodafű elnevezés.

A ricinus magját a keresztes lovagok hozták a Szentföldről Európa kolostorkertjeibe, és rendkívül gyors növekedése miatt csodafának nevezték.

Középkorban előszeretettel alkalmazták, fénykorát pedig 17-18. században élte, amikor is elfogadott nézet volt, hogy az egészség csak is rendszeres hashajtó hatással érhető el.

Fogyasztása azonban hasi görcsöket okozott és az íze sem volt túl kellemes, ezért később korszerűbb és kevesebb mellékhatással rendelkező szerekkel váltották fel.

Későbbiek folyamán Jarvis Deforent Clinton (1881-1966) amerikai professzor és gyakorló orvos is hozzájárult az ricinusolaj használatával annak elterjedéséhez, aki számos tradicionális orvoslásnak az emberi testre gyakorolt hatását vizsgálta. Sajnos a háborús időszakban nem csak a gyógyászati célokra használták, hanem politikai foglyok vallatására is. Alkalmazták robbanómotorok kenőanyagaként is. A mai Magyarországon a napraforgó és repce mellett több üzemben is folyik biodízelként való előállítása.

Napjainkban jótékony hatása miatt, nem csak a gyógyászatban, hanem a kozmetikai  iparban is fontos szerepet tölt be. Csak gyógyszerkönyvi minőségű ricinusolaj használata javasolt.  Összetételénél fogva – ricinolsav, olajsav, sztearinsav, palmitinsav – antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaölő, fertőtlenítő, hidratáló hatású.

Elősegíti a horzsolások, karcolások, kelések, furunkulusok, gyógyulását. A száraz, kemény tyúkszemeknél, bőrkeményedéseknél a fájdalmak csökkentése, megszüntetése érdekében – hetente két alkalommal reggel és este – érdemes használni. Az aranyér gyógyulását is elősegítheti.

A szépségiparban is csodákra képes.

A törékeny, száraz haj megmentője. Egészséges, selymes lesz a haj ricinus olajos kezelés után. Javaslat: a felmelegített ricinust pakolásként kell alkalmazni. A hajvégekre való felvitel után átfésüljük és szálanként beledolgozzuk a hajba. Ezután a fejen dunsztkötést alkalmazva két óráig melegen tartjuk, majd az idő lejártával lemossuk azt.

A viszkető fejbőrre is kiváló. Egy-két cseppet a fejbőrbe masszírozva megszünteti annak okát. Korpás fejbőrre is eredményesen használható. Erősíti a szempillákat és a szemöldököt, fényesíti a körmöket.

Remek körömápoló: 20 ml ricinusolajhoz tíz csepp E-vitamint kell tenni és ecsetelőként naponta alkalmazni. Kozmetikai krémekben alkalmazva segíti a bőr kollagén és elasztin termelődését, halványítja a szem alatti karikákat, csökkenti  a meglévő ráncokat és késlelteti a továbbiak  kialakulását.

Közzétéve a Blog kategóriában