GYÓGYNÖVÉNY KISOKOS – KAMILLAVIRÁG

kamillavirág

Európa egyik legismertebb, legkedveltebb gyógynövénye az orvosi kamilla. A kamilla (Matricaira chamomilla) népies neve bubulyka, katóka, pipiske, anyafű, teafű. A fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Egyes országok gyógyszerkönyvében is megtalálható hivatalos drog. Két fajtáját különböztetjük meg: római és német, ezek eltérő hatóanyaggal rendelkeznek.

Az ókori egyiptomiak a kamillát a Napisten ajándékának tekintették, mely sok betegség gyógyszere, bőrbántalmak enyhítője. A régi rómaiak italok készítéséhez, valamint füstölőként is használták. Hippokratész az ókori görög orvos úgy vélte, hogy a növény enyhíti a menstruációs görcsöket, vértolulás kezelésére is alkalmas. Híres mondása „az orvos kezel, a természet gyógyít”. Középkorban az angolszászok a kamillát a kilenc szent gyógynövények egyikének tekintették. Európában, ebben az időszakban az alkimisták foglalkoztak a kamilla lepárlásával, hogy kinyerjék belőle az értékes illóolajat.

A népi gyógyászatban, napjainkban sem fakult jótékony hatása, ma már vállalkozásszerűen termesztik ezt a gyógynövényt, gyógyászati és kozmetikai célokra. A kamilla hatóanyagai közül legfontosabbak a flavonoidok, kumarinok, fenolos savak, kamazulén, amelyek antioxidáns, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Jótékony hatása miatt számos egészségügyi problémára megoldást jelenthet, belsőleg és külsőleg egyaránt. Belsőleg alkalmazva forrázatként mérsékli az alvászavarokat és a szorongást, stressz oldó hatású. Gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően fertőtleníti a beleket, elősegíti a helyes emésztést.

Tisztítja a vért és a vesét, elpusztítja a bélférgeket. A kamilla virágát gyakran használják gőzölésre is, mert remek gyulladáscsökkentő, ezáltal remek fájdalomcsillapító is!
A gyógynövény a szépségápolásban is megállja a helyét. A kamillatea gyógyító, antioxidáns tisztító és hidratáló tulajdonsággal rendelkezik, ezért teljes körűen használható a bőrápolásában. A kamillával való arcgőzölés felfrissíti a fáradt bőrt, serkenti a vérkeringést. Kiválóan alkalmas a pattanásos bőr kezelésére, illetve eltünteti a pattanások után maradt sebhelyeket is. Gyógyhatásának köszönhetően felgyorsítja a kisebb sebek gyógyulási folyamatát és fertőtleníti a sebeket. Védi a bőrt a szabadgyökök okozta károktól, amelyek a korai öregedés okozói. Hatékonyan nyugtatja az irritált, napégette bőrt.

A kamilla egy természetes bőrfakító anyag, világosítja a bőrszínt, ezáltal ragyogóvá teszi. Ezt a tulajdonságát figyelembe véve rendszeres használat esetében a haj színét is világosítja, a barna haj aranyló ragyogást kap. Nemcsak a haj színét teszi csodálatossá, hanem kiváló ápolója a korpás fejbőrnek is.