GYÓGYNÖVÉNY KISOKOS – TEAFAOLAJ

Teafaolaj a sokoldalú házipatika

teafa virág

A Melaleuca alternifolia leveleiből készített főzet gyógyító hatását már évszázadok óta használták az ausztrál őslakosok mielőtt Teafa néven világhódító útját megkezdte.

A növény hosszúkás, keskeny leveleiből kinyert sárgás színű, kámforos illatú teafa olaját az őslakosok évszázadok óta használják fertőtlenítésre, légúti megbetegedések kezelésére.

A teafa elterjedését James Cook angol hajóskapitánynak és felfedezőnek köszönhetjük. Legénységével, az 1770-es években elérte Ausztrália partjait, ahol számtalan újfajta növényt gyűjtöttek.

Itt találkoztak a teafával, aminek a levelét akkor még csak teakészítésre használták.

Arthur de Roman Penfold ausztrál vegyész és múzeumigazgató 1920-as években végzett kutatásai igazolják a teafaolaj antiszeptikus hatásait. Munkássága során több könyvet publikált, többek között az ausztrál növényvilág illékony olajairól is /1950-es években/.

elsősegély

A második világháború alatt az ausztrál katonák és tengerészek elsősegély csomagjaiban is már alap tartozék volt a teafaolaj különböző helyi fertőzések, sebek és különböző sérülések kezelésére.

Az 1960-as években vált ismét keresetté, és népszerűsége átjutott az Amerikai kontinensre is.

Teafaolaj

teafaolaj

Az ausztrál teafa ( Melaleuca alternifolia ) nem is annyira fa, mint inkább cserje. Olaját hosszúkás, keskeny leveleiből nyerik ki alacsony hőfokon, vízgőz desztillációs eljárással. A teafaolajban 100 olyan vegyület található, melyek potenciálisan gyógyító hatásúak lehetnek, ezek közül a terpénvegyületek emelkednek ki.

Természetes módon pusztítja el a kórokozókat, antibakteriális és gombaölő hatású.

A teafa erejéből következik, hogy az arra érzékenyeknél könnyen allergiás reakciót válthat ki (a bőr kipirosodása, viszketése, égető érzése, felhólyagosodása).

Sokoldalú felhasználási területeiből egy párat szeretnénk kiemelni:

Mindennapjainkban a teafaolaj multifunkcionális feladatot láthat el. Háztartásokban pl. WC fertőtlenítés, felmosás, penészeltávolítás, vágódeszkák fertőtlenítése. A felmosó vízbe tett pár csepp teafaolaj és citromlé használatával fényessé és tisztává varázsolhatjuk padlónkat. Konyhai eszközök fertőtlenítése esetén a mosogatószivacsra tegyünk pár csepp teafát és azzal végezzük a mosogatást.

Gyulladáscsökkentő, gombaölő hatása révén a bőrgyógyászatban is fontos szerepet játszik. Szépséghibás bőr /pattanásos, aknés/ vágási sebek, égési sebek, kelések teafás kezelésével is szép eredményeket érhetünk el. A javulás érdekében érdemes az érintett területet néhány csepp teafaolajos vattakoronggal áttörölni. Herpesz kezelésére is kiválóan alkalmas.

Teafa szappan

Teafaolajos, antibakteriális szappan

A teafaolajos szappan normál és problémás bőrre ajánlott.

Antibakteriális, antiszeptikus hatásának köszönhetően kiválóan fertőtleníti a bőrt, megtisztítja az elzáródott pórusokat. Rendszeres használatával hatékonyan csökkenthető a bőr túlzott faggyútermelődése.

Prémium kézműves szappan, 100%-ban natúr alapanyagokból!

A teafaolaj hajra gyakorolt jótékony hatásai között említésre méltó, hogy serkenti a haj növekedését. Segít megszabadulni a korpás fejbőrtől, miközben kitűnő ápolószere magának a fejbőrnek.

Szép sikereket lehet elérni különböző gombás megbetegedések (bőr, köröm, hüvelygomba) esetén is.
Gombásodásra hajlamos láb ápolására: egy evőkanál sóra cseppentsünk tíz-húsz csepp illóolajat és oldjuk fel két-három liter langyos vízben. Ezt követően áztassuk benne a lábunkat 10-20 percig. Frissíti a láb bőrét, bőrnyugtató fertőtlenítő hatású, csökkenti a lábszagot.

körömgomba elleni ecsetelő

Körömgomba elleni ecsetelő szérum

Kezdődő, vagy régóta fennálló, agresszív körömgombásodás hatékony kezelésére ajánlott.

Összetevőinek köszönhetően rendszeres alkalmazásával bizonyítottan jelentős javulás érhető el.
A szérum a legaktívabb növényi alapú gombaellenes összetevőket (teafaolaj, fekete köménymag olaj, szegfűszeg olaj, fahéj olaj, oregánó olaj) tartalmazza, ennek köszönheti kiemelkedő hatékonyságát.

A körömgomba elleni ecsetelő szérum prémium kézműves kozmetikum, 100%-ban natúr alapanyagokból!

Natúr intim mosakodó

Natúr intim mosakodó

A LAUTUS Natúr intim mosakodó összetevői révén gyengéden ápol és támogatja a hüvely természetes baktérium flórájának a fenntartását, ezzel megakadályozva a kórokozók elszaporodását. Javasoljuk napi használatra megelőzés és a hüvely természetes védőflórájának megőrzése céljából.

A női szervezet számára kiemelten fontos a hüvely természetes védőflórájának megőrzése, mivel ezen az érzékeny területen az egyensúly felborulása fertőzésekhez vezethet. A stressz, az antibiotikumos, hormonális, szteroidos kezelések, a túlzott vagy elhanyagolt higiéné mind felboríthatják ezt a természetes egyensúlyt.

Prémium kézműves intim mosakodó, 100%-ban natúr alapanyagokból!